ورود پسماند پتروشمی شیراز به رودخانه کر سالهاست که محیط زیست و سلامت بسیاری از جانداران، گیاهان و حتی انسانها را تهدید میکند بهطوری که رودخانه “کر” که به خاطر خشک بودن سالها از دید بسیاری از مسئولان دور افتاده بود این روزها با ورود پساب مشکلات عدیده آن نمایان شده است.
به گزارش ایلنا، ادارهکل محیط زیست فارس نیز در سال های گذشته نسبت به پساب پتروشیمیها تذاکراتی داده است اما شاید جریان نداشتن آب در این مسیر باعث شده که رهاسازی پساب پتروشیمی ادامه داشته باشد. با این وجود جریان ناگهانی آب ممکن است پساب را به پایین دست منتقل کند و فاجعه زیست محیطی رخ دهد.
همین اواخر بود که ۱۱۲ رأس گوسفند بر اثر استفاده از آب رودخانه «کر» تلف شدند و برابر نظریه اولیه کارشناسان، علت تلف شدن گوسفندان، مسمومیت به وسیله پسابهای پتروشیمی موجود در آب رودخانه بوده است.
عضو کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی در مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با ایلنا در خصوص ورود پساب پتروشیمی به رودخانه کر می گوید: نسبت به این مسائل قانون و دستگاههای نظارتی داریم و چندین بار با مدیرعامل پتروشیمی صحبت کردیم و بیشتر دستگاههای ناظر مانند سازمان محیط زیست باید در این زمینه فعال باشند.
قانون در خصوص رهاسازی پساب پتروشیمی رعایت نمی شود
به گفته وی واقعاً موضوع ورود پساب به رودخانه “کر” بر روی سلامت مردم و همچنین اهالی پایین دست رودخانه اثرگذار است و نمی توان پذیرفت که سلامت مردم تحت تاثیر قرار بگیرد.
اکبری خاطرنشان کرد: در این موضوع قوانین لازم وجود دارد اما رعایت نمی شود و دستگاه های نظارتی باید پیگیر این موضوع شوند.
انباشت رسوب پتروشیمی در رودخانه کر
همچنین سیروس زارع، کنشگر و فعال محیط زیست حوزه رودخانه کر با اشاره به اینکه سال ها است که پساب پتروشیمی شیراز وارد رودخانه کر می شود به ایلنا میگوید: با ورود محیط زیست بنا شد که پسابها وارد لاگون های رسوب گیری و تبخیر شود؛ اما متاسفانه همه رسوب هایی که جمع آوری می کنند در بستر رودخانه کر انباشته می شود.
زارع با بیان اینکه تاکنون فکری برای دفن اصولی پساب پتروشیمی نشده است،تصریح میکند: در واقع آلودگی پتروشیمی جدا از اینکه همه ساکنان مرودشت را تهدید میکند، پساب آن هم که وارد رودخانه کر میشود هر محصولی که با این آب تولید میشود، آلوده میکند و در نهایت این محصول بر سر سفره مردم میرود.
این فعال محیط زیست در رابطه با پایش محیط زیست، به اندازه گیری آلاینده رودخانه کر به واسطه ورود پساب پتروشیمی اشاره میکند و میگوید: این موضوع زمانی جوابگو است که جریان آبی حداقل در رودخانه باشد اما زمانی که رودخانه خشک باشد و یکباره جریان آب وارد شود قابل کنترل نیست؛ چرا که یکدفعه حجم قابل توجهی آب وارد میشود و شاید نسبت به آلودگی زیاد نباشد.
آلودگی رودخانه “کر” در سرچشمه و کودشیمیایی در بالادست است
اما آلایندگی رودخانه “کر” تنها به پتروشیمی شیراز مربوط نیست و آنطور که زارع میگوید؛ کر رودخانه ای است که حتی آب سرچشمه در بالادست و قبل و بعد از سد درودزن آلودگی زراعی (کود شیمیایی و سم) وارد جریان رودخانه می شود.
به گفته وی علاوه بر پتروشیمی؛ آلاینده کشاورزی هم مستقیما بالای سد درودزن است و از این رو آب سد درودزن آب کاملا سالم نیست.
فعال محیط زیست حوزه رودخانه کر با اشاره به ضرورت کنترل آلودگی ها تصریح میکند: کنترل آلودگیها با نظارت ویژه جهاد کشاورزی ضروری است و همچنین سازمان آب منطقهای باید وارد شود و محیط زیست باید تخلفات را به دادگاه ارجاع دهد که ابزار نافذ ندارد.
به عقیده زارع ۳۰ هزار هکتار زمین کشاورزی در این منطقه نیازمند ساماندهی است و باید راهی برای مبارزه بیولوژیک با آفات پیدا شود.
به گزارش ایلنا، مشکل زیست محیطی رودخانه کر در کشاورزی بالادست و همچنین با ورود پساب پتروشیمی شیراز ادامه دارد؛ موضوعی که بارها اثرات سوء زیستمحیطی به همراه داشته و تاکنون با وجود قانون بازدارندگی در این خصوص صورت نگرفته است.