شیراز-ایرنا- برخی از مسئولان شهرستان مرودشت بر این باورند که آلایندگیهای ناشی از فعالیت پتروشیمی شیراز بر مجموعه جهانی تخت جمشید اثرات مخرب دارد و باید بر اساس مطالعات علمی هر چه زودتر برای این امر چارهاندیشی شود.
یادمان تاریخی تختجمشید، شاخصترین بنای بجا مانده از دوران ایران باستان است که با عوامل تخریبی متعددی از جمله عوامل طبیعی، گل سنگ، فرونشست و …. مواجه است.
اما اکنون برخی مدیران شهرستان مرودشت که این میراث غنی در حریم این شهرستان واقع شده بر این عقیده هستند که عوامل انسانی و صنعتی از جمله فعالیت پتروشیمی شیراز که در این منطقه قرار دارد نیز بر روند تخریب این اثر تاریخی شاخص تاثیرگذار است.
این موضوع در حالی از سوی برخی مسئولان مطرح شده که در حال حاضر گروه خارجی مرمتگران بدون مرز نیز در حال مرمت بخشهایی از مجموعه جهانی تخت جمشید در قالب فصل دوم کار خود در این مکان هستند، عملیات این مرمت از اواخر مهرماه ۹۸ آغاز شده و حدود یک ماه و نیم ادامه دارد.
پتروشیمی شیراز در فاصله حدود ۵ کیلومتری شهر مرودشت واقع است و تختجمشید نیز اندکی بیش از ۱۰ کیلومتر با این مجموعه فاصله دارد.
وجود ارتفاعات در یک سمت این مجموعه پتروشیمی، باعث شده آلایندگیهای ناشی از فعالیت این واحد صنعتی به سمت شهر مرودشت و مجموعه جهانی تخت جمشید روانه شود. وارونگی جوی به ویژه در فصل سرد موجب می شود که آلایندگیها در سطح منطقه تثبیت شود و بر وضعیت زیست محیطی این منطقه تاثیر منفی بگذارد.
معاون سیاسی و اجتماعی فرمانداری ویژه شهرستان مرودشت به اثرات مخرب پتروشیمی شیراز بر تخت جمشید اشاره کرد و گفت: باید براساس مطالعات علمی، راهکارهای لازم در این مورد در نظر گرفته شود.
محمد کریم میرزایی که در نشست هماهنگی مسائل حقوقی آثار ثبت جهانی استان فارس سخن میگفت با اشاره به قرار گرفتن میراث جهانی تخت جمشید و آثار مهم دیگری همچون نقش رستم، نقش رجب و شهر استخر در این شهرستان اظهار داشت: فعالیت پتروشیمی شیراز، اثرات مخربی بر میراث جهانی تخت جمشید باقی میگذارد و باید هرچه زودتر اقدامات لازم برای رفع این خطر از سر این میراث جهانی انجام شود.
وی ادامه داد: موقعیت جغرافیایی مجموعه تخت جمشید با آثار جهانی سایر نقاط استان فارس از جمله کازرون و فیروزآباد متفاوت است زیرا اطراف تخت جمشید اراضی گسترده با ارزش افزوده زیاد وجود دارد که مشکلات عمومی بسیاری را به وجود آورده است.
میرزایی اضافه کرد: با توجه به خصوصیات منحصر به فرد و وضعیت جغرافیایی و طبیعی متفاوت هر یک از میراث ثبت جهانی شده استان فارس، نیاز است که کارگروههای تخصصی و جداگانهای برای هر یک از این میراث جهانی مطابق با شرایط آن اثر در هر شهرستان ایجاد شود.
عدم پاسخگویی مدیران پتروشیمی شیراز
خبرنگار ایرنا برای جویا شدن از نظرات مسئولان پتروشیمی شیراز در این مورد، اقدام به برقراری ارتباط با مدیران این مجموعه کرد اما مدیرعامل پتروشیمی شیراز حاضر به پاسخگویی نشد.
یادمان تاریخی تخت جمشید که متعلق به دوره هخامنشیان است در سال ۱۹۷۹ میلادی با شماره ۱۱۴ در سازمان جهانی آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) ثبت شده است.
این مجموعه تاریخی، ۵۱۸ سال پیش از میلاد با دستور داریوش هخامنشی بر صخرههای عظیم در دامنه کوه مهر در منطقه استخر و حوالی مرودشت امروزی بنا شد.
آغاز ساخت بنای تخت جمشید در دوران حکومت داریوش کلید خورد اما تکمیل این سازه عظیم در دوران سلطنت پسرش خشایار شاه و اردشیریکم نوه او ادامه داشت و هر کدام از این امپراتورها سازههای جدیدی را به این تختگاه اضافه کردند و وجود بناهای نیمه تمام در این محل نشان دهنده این است که تا روزهای پایانی حکومت هخامنشیان ساخت و تکمیل مجموعه تخت جمشید ادامه داشته و هیچگاه به پایان نرسیده است.
سلسله هخامنشیان از سال ۳۳۰ تا ۵۵۰ پیش از میلاد در ایران حکومت کردند.
مجموعه جهانی تخت جمشید در شهرستان مرودشت و در فاصله ۶۰ کیلومتری شمال شیراز واقع شده است.